ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η κετογονική είναι μία από τις χειρότερες δίαιτες για το 2020

διατροφή
Διαβάστε επίσης: Τι σχέση έχουν οι μέλισσες με τον καρκίνο του μαστού; Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης πηγή: unsplash

Κατά την ετήσια αξιολόγηση 35 δημοφιλών διατροφών του «US News & World Report», καταρτισμένη ομάδα ειδικών διατροφολόγων και γιατρών κατέταξε την κετογονική δίαιτα στην τελευταία θέση της λίστας, σε αντίθεση με τη μεσογειακή που κέρδισε την πρωτιά.

Ασχέτως με την τόσο χαμηλή της βαθμολογία, η συγκεκριμένη δίαιτα που στηρίζεται στην κατανάλωση λιπαρών τροφίμων και στον περιορισμό των υδατανθράκων και πρωτεϊνών παραμένει ακόμα δημοφιλής. Το όνομα της προέρχεται από την κέτωση, δηλαδή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός όταν δεν έχει αρκετή γλυκόζη που χρησιμοποιείται ως ενέργεια. Ως αντίβαρο, παράγονται κετόνες που είναι τα μόρια που προκύπτουν από τον μεταβολισμό του λίπους. Στόχος της δίαιτας είναι να «ξεκλειδώσει» τις αποθήκες λίπους μέσω αυτής της διαδικασίας. Χωρίς τους υδατάνθρακες δεν παράγεται γλυκόζη άρα το σώμα πρέπει να «καίει» λίπος για να έχει ενέργεια.

Η κετογονική δίαιτα που αναπτύχθηκε το 1920 στο νοσοκομείο «Johns Hopkins» στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για τη θεραπεία της επιληψίας. Στην καθημερινότητα όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θεωρείται μία τόσο ισορροπημένη διατροφή εξαιτίας του μεγάλου περιορισμού σε ομάδες τροφίμων. Τα πιο βασικά που απαγορεύονται είναι τα γλυκά, το ρύζι, τα μακαρόνια, το ψωμί, τα αμυλούχα λαχανικά (π.χ. πατάτες), αρκετά όσπρια αλλά και φρούτα. Αν κάποιος αποφασίσει να την ακολουθήσει θα μπορεί να καταναλώνει μόνο αβοκάντο, πράσινα λαχανικά, λιπαρά ψάρια, έλαια, ξηρούς καρπούς, ταχίνι, λαχανικά και φρούτα που δεν περιέχουν πολλά σάκχαρα και γενικά όποια τροφή περιέχει λιπαρά.

Η δίαιτα αυτή έλαβε επίσης χαμηλές θέσεις σχεδόν σε κάθε κατηγορία της μελέτης που περιλάμβανε εισροές από διατροφολόγους, ειδικούς στον διαβήτη και καρδιακές νόσους, ψυχολόγους και διαιτολόγους. Ο λόγος που βγήκε τελευταία στην κατάταξη είναι κυρίως επειδή είναι πολύ περιοριστική και δεν είναι τόσο ευεργετική για να θεωρείται υγιεινή διατροφή, αλλά ούτε και βοηθά στην ψυχολογία του ατόμου από τη στιγμή που γνωρίζει ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα στερείται τόσα πολλά.

Οι βαθμολογίες βασίστηκαν σε επτά κατηγορίες, με κάθε δίαιτα να βαθμολογείται σε μια κλίμακα από το ένα έως το πέντε. Περιλάμβανε τη διατροφική πληρότητα, πόσο εύκολη είναι η δίαιτα, το ενδεχόμενο μακροχρόνιας και βραχυπρόθεσμης απώλειας βάρους και το κατά πόσο ασφαλείς είναι οι παρενέργειες της.

Γιατί όμως είναι ακόμα δημοφιλής; Ο λόγος είναι ότι ακόμα χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία σε πλήθος καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της κατάθλιψης, του άγχους, της επιληψίας, της παχυσαρκίας, της νόσου του Parkinson και της νόσου του Alzheimer. Ένας ακόμη λόγος που ο κόσμος δείχνει την προτίμηση του σε αυτήν είναι κυρίως για τα οφέλη της στην ταχεία απώλεια λίπους και τη βελτίωση της ανταπόκρισης στην ινσουλίνη και τη γλυκόζη του αίματος.

Η κέτο δίαιτα κατατάσσεται ανεπαρκώς στην ετήσια έκθεση λόγω της δυσκολίας να τη ακολουθήσει κανείς μακροπρόθεσμα και επειδή κόβει τις υγιεινές ομάδες τροφίμων όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Ακολουθούν μερικές από τις πιο σημαντικές παρενέργειες της.

Πονοκέφαλοι, ναυτία, κόπωση

Μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός στα νέα δεδομένα χρειάζεται μία μεταβατική περίοδος. Οι πρώτες δύο εβδομάδες ως συνήθως είναι και οι πιο δύσκολες. Αρκετά Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε μέσα σε δύο έως επτά ημέρες από την έναρξη της δίαιτας, διάρκειας αρκετών ημερών έως μερικών εβδομάδων περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκεφάλους, κόπωση, ζάλη, αϋπνία, μειωμένη αντοχή στην άσκηση και δυσκοιλιότητα.

Συνιστάται προσοχή στις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, ή εκείνες που έχουν θυροειδή και διαταραχή της χοληδόχου κύστης και του μεταβολισμού του λίπους.

Η δίαιτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης και να επηρεάσει αρνητικά τους ασθενείς με την υπάρχουσα δυσλειτουργία του υποθαλάμου της υπόφυσης των επινεφριδίων (HPA) και ακόμη και τους αθλητές που ακολουθούν προπονήσεις υψηλής έντασης. Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολύ χαμηλές δόσεις υδατανθράκων μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης, ειδικά της Τ3, της βιολογικά πιο δραστικής ορμόνης του θυρεοειδούς.

Κίνδυνος επανάκτησης των χαμένων κιλών

Είναι δύσκολο να την τηρήσει κανείς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα και σε περίπτωση που το καταφέρει, μόλις αρχίσει να καταναλώνει ποσότητες υδατανθράκων υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επανακτήσει τα κιλά που με τόσο κόπο κατάφερε να χάσει.

Οι dad diets δεν αλλάζουν ουσιαστικά τη σχέση που έχει κανείς με το φαγητό. Ως συνήθως γίνονται δημοφιλείς λόγω των άμεσων αποτελεσμάτων που προσφέρουν. Σίγουρα υπάρχουν προτερήματα όπως και κίνδυνοι. Το πιο ασφαλές για αυτή τη διατροφή είναι μόνο αν γίνει «εργαλείο» ενός διαιτολόγου στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής.

Διαβάστε επίσης

Μουστάρδα: Το αγαπημένο καρύκευμα της δίαιτας

3 βήματα για να χάσετε βάρος χωρίς δίαιτα

Ποιές παρενέργειες κρύβει η «θαυματουργή» 48ωρη δίαιτα του Hollywood