ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Mέλι και κανέλα: Οι σύμμαχοι κατά της αρθρίτιδας

Photo by Heather Barnes on Unsplash

 

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, η κανέλα θεωρείται ένα σπουδαίο φάρμακο για πολλές ασθένειες. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του πονόδοντου, της αρθρίτιδας και πολλά άλλα.

Ένα ακόμα πολύτιμο αγαθό το μέλι, το οποίο χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς εδώ και αιώνες και είναι γνωστό ότι έχει έναν αριθμό αμινοξέων, ανόργανων συστατικών, βιταμινών και ενζύμων. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι μπορεί να έχει ορισμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το μέλι και η κανέλα χρησιμοποιούνται επίσης σε πρακτικές της Αγιουρβέδα, για θέματα όπως απώλεια βάρους και δυσπεψία.

Κανέλα

Η κανέλα λαμβάνεται από τον φλοιό κανέλας. Υπάρχουν πολλοί τύποι που προέρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Οι ρίζες, τα φρούτα, τα λουλούδια και τα φύλλα κανέλας έχουν χρησιμοποιηθεί για μπαχαρικά, μαγείρεμα και ιατρικούς σκοπούς. Μερικά από τα θρεπτικά συστατικά της, περιλαμβάνουν ασβέστιο, πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνη D και κάλιο.

Το καρύκευμα αυτό, είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά τους ασθενείς με αρθρίτιδα, χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της.  Μια έρευνα επίσης διαπίστωσε, ότι η κανέλα έχει την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση μεταξύ 26 μπαχαρικών.

Μέλι
Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για διατροφικούς και ιατρικούς σκοπούς.

Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική θεραπεία για κλινικές παθήσεις. Οι κύριες αντιοξειδωτικές ιδιότητες του, είναι τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες. Αυτές οι δύο ιδιότητες έχουν ενώσεις που ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση στο μέλι, γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία χρόνιας και οξείας φλεγμονής.

Ένα φλιτζάνι ωμό μέλι, σύμφωνα με το USDA, περιέχει κάλιο, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, ασβέστιο και σίδηρο.

Photo by Alexander Mils on Unsplash

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Η κανέλα και το μέλι είναι γνωστό ότι βοηθούν στην αρθρίτιδα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι, που καλό θα ήταν να προσέξετε. Το μέλι μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους λόγω των θερμίδων και της ζάχαρης. Είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει τη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα.  Στην κανέλα, υπάρχουν ποσότητες κουμαρίνης. Αυτό σημαίνει ότι η υπερβολική κατανάλωση της, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη και τοξικότητα.

Επομένως για όλους τους παραπάνω λόγους, προτού κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στο διατροφικό σας πλάνο, είναι απαραίτητο να συμβουλεύεστε πρώτα τον γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης:

Η κανέλα προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2

Tι μπορείτε να κάνετε αν η διατροφή απώλειας βάρους σας προκαλεί πονοκέφαλο

Πόσο βοηθούν τα αυγά στην απώλεια βάρους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση