ΥΓΕΙΑ

6 πράγματα που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των ματιών

μάτια
Photo by Hadis Safari on Unsplash

Ανεξάρτητα από το αν είναι γαλάζια ή καφέ τα μάτια, όλοι κάποια στιγμή θα έχουμε αναρωτηθεί, πώς θα ήταν αν είχαμε διαφορετικό χρώμα. Ειδικά πολλοί που έχουν καστανά, καταβάθως επιθυμούν πράσινα, ή μια άλλη πιο σπάνια απόχρωση από τη συνηθισμένη.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των ματιών

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

1. Η διάθεση

Τα ευχάριστα συναισθήματα, δρουν πάντα θετικά στο σώμα. Όταν όμως αυτά γίνονται δυσάρεστα, προκαλείται μία σειρά αντιδράσεων στον οργανισμό. Αλλάζει ο χτύπος της καρδιας, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη, με αποτέλεσμα να μας προκαλεί δύσπνοια. Αυτό μερικές φορές έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζει το χρώμα στην ίριδα των ματιών. Μπορεί να γίνει πιο έντονο, μερικές φορές πιο σκούρο και άλλες πιο ανοιχτό. Ως συνήθως το αίσθημα της χαράς, δίνει πιο έντονο χρώμα στα μάτια.

2. Μελανίνη και ηλικία

Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με μπλε ή γκρι μάτια, ενώ όσο μεγαλώνουν παρατηρούμε ότι αρκετά από αυτά αποκτούν τελικά καφέ χρώμα. Αυτό συμβαίνει σε ηλικίες από 3-18 μηνών αν αυξηθούν τα μελανοκύτταρα στην ίριδα. Μερικές φορές το τελικό χρώμα, διαμορφώνεται στην ηλικία του ενός έτους.

3. Καθαρή τροφή και αποτοξίνωση

Υπάρχει μια θεωρία στην εναλλακτική ιατρική ότι το χρώμα των ιρίδων και η υγεία των εσωτερικών οργάνων συνδέονται. Αυτή η κατεύθυνση στην ιατρική ονομάζεται ιριδολογία, αλλά επειδή δεν διαθέτει επαρκή βάση τεκμηρίωσης, θεωρείται ψευδοεπιστήμη,
Παρόλα αυτά κάποιοι πιστεύουν και επιμένουν ότι το εξωτερικό τεταρτημόριο του ματιού συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου, ενώ ο εσωτερικός κύκλος συνδέεται με το πεπτικό σύστημα. Λένε ότι πολλά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή, μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των ματιών σε βάθος χρόνου.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

4. Το μακιγιάζ και τα ρούχα

Ανάλογα με την απόχρωση του ρούχου και το μακιγιάζ, μπορεί να δημιουργηθεί η οπτική ψευδαίσθηση, ότι τα μάτια έχουν διαφορετικό χρώμα. Ως συνήθως οι αντίθετες αποχρώσεις στο μακιγιάζ αναδεικνύουν καλύτερα το φυσικό χρώμα. Στα ρούχα πάλι, όσο πιο φυσικά είναι τα χρώματα τόσο πιο πολύ τονίζονται τα μάτια.

5. Φως του ήλιου και γεωγραφική τοποθεσία

Τα καστανά μάτια είναι το πιο κοινό χρώμα στη Γη, αφού αφορά το 70% του πληθυσμού της. Σε ορισμένες περιοχές, το ποσοστό των ατόμων με καστανά μάτια φτάνει το 95%, όπως στην Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Αμερική, τη Νότια Ευρώπη και την Ωκεανία.

Οι άνθρωποι με μπλε μάτια είναι πιο συνηθισμένοι στη Βόρεια Ευρώπη: Εσθονία, Δανία, Φινλανδία – 85%, Γερμανία – 75% και το Ηνωμένο Βασίλειο – 50%. Μερικές φορές, αυτό το χρώμα των ματιών συναντάται και στη Μέση Ανατολή.

Παρεμπιπτόντως, ερευνητές γενετικής από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν ότι οι μπλε ίριδες είναι το αποτέλεσμα μιας μετάλλαξης που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 6-10 χιλιάδες χρόνια.

Μόνο το 2% του πλανήτη έχει πράσινα μάτια. Αυτή η απόχρωση σχηματίστηκε λόγω της μέτριας περιεκτικότητας σε μελανίνη και του συνδυασμού κίτρινων-καφέ χρωστικών.

Τα πράσινα μάτια είναι πιο κοινά στην Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Ισλανδία και το Πακιστάν. Το πιο σπάνιο χρώμα των ματιών είναι κίτρινο που είναι αποτέλεσμα ματιών που έχουν λιποχρωμική χρωστική ουσία.

6. Μάτια χαμαιλέοντες

Μερικοί άνθρωποι έχουν μάτια που μπορούν να αλλάξουν χρώμα. Παρόλο που αυτό το φαινόμενο δεν έχει μελετηθεί σε βάθος ακόμη, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν πρόκειται για ασθένεια, αλλά για μια μοναδική ιδιαιτερότητα που έχουν μόνο λίγοι. Συνήθως τα άτομα με μάτια πράσινου-μπλε ή φουντουκιού μπορούν και αλλάζουν χρώμα. Οι γιατροί δεν έχουν βρει κανένα πρόβλημα με την όραση, ενώ αυτό το «δώρο» δεν μπορεί να κληρονομηθεί.

Σύμφωνα με έρευνα, μια σταθερή αλλαγή του χρώματος των ματιών συνδέεται με διεργασίες στο νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα και την ποσότητα της μελανίνης .

Τα μάτια του χαμαιλέοντα αντιδρούν στο άγχος, στα ρομαντικά συναισθήματα και στην κούραση, η αλλαγή τους μπορεί επίσης να συνδεθεί με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Οι ψυχολόγοι λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι μερικές φορές απρόβλεπτοι και ασταθείς.

 

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται τα ρούχα που θα μας προειδοποιούν για την κατάσταση της υγείας μας

Γιατί ο υδράργυρος στα καλλυντικά απειλεί την υγεία

Tι θα συμβεί στο σώμα σας αν σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά για 20 λεπτά τη μέρα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση